sobota 12. februára 2011

Sociálna kohézia a antikohézia (sociálna súdržnosť a nesúdržnosť)

Sociálna kohézia a antikohézia (sociálna súdržnosť a nesúdržnosť)

Teoreticky je sociálna kohézia jedným zo základných pojmov európskej integrácie.

Kohézia (súdržnosť) vo fyzike znamená súhrn síl, ktorými sa navzájom pútajú častice tej istej hmoty. V sociológii kohézia znamená charakteristiku sociálnych pút a vzájomných väzieb členov spoločenskej skupiny alebo organizácie, teda súdržnosť, zomknutosť.

Sociálna kohézia je to, čo spája zložky spoločnosti, čo ich drží spolu.
Podľa dokumentov Rady Európy sociálna kohézia je schopnosť spoločnosti zabezpečiť prosperitu pre všetkých, minimalizovať nerovnosti a vyhnúť sa polarizácii. Súdržná spoločnosť je vzájomne sa podporujúca komunita slobodných jedincov dosahujúca spoločné ciele demokratickými prostriedkami.

Čo narúša sociálnu kohéziu? Najmä príliš veľké majetkové a príjmové rozdiely medzi ľuďmi a porušovanie práva. Veľké rozdiely v majetku a v príjmoch môžu ľudia tolerovať, ak majú zabezpečené základné zdroje pre živobytie, ak cítia, že majú rovnaké príležitosti na zlepšovanie svojej situácie a ak je nárast príjmu a majetku spravodlivo zaslúžený. Ak sa však majetkové a príjmové rozdiely medzi ľuďmi stále zväčšujú a chudoba prechádza z rodičov na deti bez reálnych možností zlepšenia, narúša sa sociálna kohézia, vznikajú sociálne konflikty, ktoré môžu viesť až k ozbrojeným konfliktom.

Marta Hrebíčková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára